Schroniskozywiec.pl Portal turystyczny

Co to jest żywność poddana procesowi liofilizacji? Przez jakie osoby jest ona używana? Jakie są jej zalety?

Ludzie wymyślili już sporo sposobów na konserwowanie jedzenia w taki sposób, by można było dłuższy czas przechowywać produkty. Jedną z metod jest liofilizacja. Czym ona jest? W jakich sytuacjach takie pożywienie się sprawdza?


zobacz beret harcerski
Napisał: Mike Gifford
Na podstawie: http://www.flickr.com


Liofilizowanie to konserwacja pożywienia, które ma pozbawia żywność większości wody, w niej zawartej. Proces ten jest wykonywany przy pomocy niskiego ciśnienia. Żywność jest zamrażana, a następnie suszona, w konsekwencji dostaje się artykuł, jaki wytrzymuje długi czas nawet w ciężkich warunkach. Żywność taka nie będzie się psuła choćby na skutek działania ciepła. Aby to pożywienie było zdatne do spożycia, trzeba je zalać wrzątkiem. Przygotowuje się je szybciej, niż jakbyśmy chcieli zjeść przykładowo produkt suszony. Do tego artykuły te są lżejsze, niż pierwotnie, z tego względu właśnie znalazły dobre zastosowanie choćby w wojskowym prowiancie. A w jakich sytuacjach jeszcze używana jest żywność poddawana liofilizacji - liofilizowana żywność?




Wspomniana niewielka waga tego typu jedzenia sprawiła, iż jest używane właśnie tam, gdzie ciężar ma spore znaczenie. Przykładem mogą być alpiniści, czy w ogóle ludzie, którzy chodzą po górach. Takie osoby muszą możliwie najbardziej odciążyć bagaż w taki sposób, aby pokonywanie długiego dystansu było bardziej proste. Osoby zawodowo zajmujące się sportem muszą się zdrowo odżywiać. Natomiast liofilizacja to metoda, jaka nie pozbawia produktów tak cennych składników, jak witaminy czy mikroelementy.


Dlatego jest tak, iż sportowcy także używają tego typu produkty, gdy utrudniony jest dostęp do danych produktów, a trzeba przyjąć konkretną porcję substancji odżywczych.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2018-02-02 11:36:14
Tagi: pomoc, element, artykuł